Diş Minesi Aşınması
Diş Minesi Nedir?
Diş minesi, dişlerimizin en üst katmanındaki kaplama plakasıdır. Diş minesi yarı saydam yapısı dişlerin ışıltı sağlamasına ve ayrıca diş minesi kalınlığa bağlı olarak açık sarıdan, mavimsi beyaza ya da griye kadar değişim gösterebilir. İçerisinde çok yüksek oranda mineral bulunduğundan bazı kaynaklarda insan vücudundaki en sert madde olduğu vurgulanır. Bu yüzdendir ki diş minesi aşınması zor ve uzun bir süreç gerektirir.
Diş Minesi Aşınması
Diş minesi aşınması doğrudan dişlerin aşınmasına bağlı olarak diş minesinin kaybolmasına sebep olan bir korozyon etkinin sonucudur. Bunun sebebi yediğimiz besinlerdeki asit oranları veya mideden gelen asitlerin diş minesi yüzeyini tahrip etmesi ile oluşur.
Diş minesi kemik yapısıyla benzerlik gösterir. Bu sebeple kalıcı düzeyde zarara uğramış kısım yeniden elde edilmez. Diş minesinin yeniden oluşumu gibi bir durum söz konusu olmadığından diş minesini iyi bakmalı ve onarma yolunda gidilmelidir.
Diş Minesi Çatlaması
Diş minesi çatlaması, doğrudan kullanıma bağlı olarak olarak oluşabilir. Ön dişlerin üst kısmında olan bu dikey görünümlü çiziklere diş minesi çatlağı denir. Bu çatlaklar da herhangi bir ağrı hissedilmez. Ancak diş minesi aşındığından leke oluşumu üst düzeyde olur. Sonrası ise ön dişlerde çizgisel biçimde renklenmeler görülmektedir.
Diş Minesi Aşınması Tedavisi
Diş minesinin tanımında yok olma gibi durumlarda geri gelmeyeceğini anlattık. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda iyi bir diş hekimine gidip dişleriniz ile ilgili geri dönüşüm planı yapmalısınız. Buna bağlı olarak diş minesinin onarımını yapılıp aşınmanın yayılmasını önleyerek tedaviyi gerçekleştirecektir.
Diş Minesi Aşınmasına Tedavisi için Doğal Yol
Diş minesi aşınmasına tedavisi için doğal yol beslenme alışkanlığından geçer. Doğru beslenme ile diş minenizdeki aşınmaları durdurabilisiniz.
Peynir
Diş minesi için inanılmaz faydalıdır. Dişlerde aşınma ve oyuklara doğrudan fayda eder. İçeriğindeki casein proteini,kalsiyum ve fosfor gibi değerler sayesinde asitli yiyeceklerin verdiği tahribatı minimize eder.
Yoğurt
Kalsiyum içeriği bakımından oldukça zengin olan yoğurt diş ve kemiklerin gelişimine doğrudan katkıda bulunur. Diş kayıplarını ve korozyonları önler.