Bebeklerde Ek Gıdaya Başlama ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeklerde ek gıdaya başlama süreci hem heyecan verici hem de sancılı bir süreçtir. Gelin hep beraber bu süreci en doğal şekilde nasıl atlatabiliriz inceleyelim.
Bebeklerde Ek Gıdaya Başlama Süreci
Nasıl da masum bakarlar siz bir şeyler yiyip içerken. Kıyamaz, bir parça da olsa vermek, taddırmak isterseniz yiyip içtiğinizden. Fakat, her ne kadar dayanamasanız da her şeyin yeri ve zamanı olduğunu unutmamalısınız. Çünkü anne sütü belli bir zamana kadar onlar için tek faydalı besin olacaktır.
Anne sütü, bebekler ve anneler arasında bir bağ oluşmasını sağlar. Ayrıca bebekler anne sütü aldığı müddetçe kolay kolay hastalanmazlar. Bu nedenle anneler ek gıdaya geçerken onlara beslenme alışkanlığını kazandırmak ve hastalıklardan koruması için önemli noktalara dikkat etmeye çalışırlar. Ancak bazı doğru bilinen yanlışlar vardır. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır demiş atalarımız. Çağımız da bilgi ve teknoloji çağı olduğu için her şey elimizin altında. Bu nedenle neyi nasıl vereceğinizi öğrenin öyle verin söz konusu olan kişi sizin canınızdan bir parça ve en önemlisi her şeyden habersiz…
Anne Sütü Ne Zamana Kadar Verilmelidir? 
Anne sütünde bulunan proteinler diğer sütlerdeki proteinlere göre bebeğin midesinde kolay sindirilir. Bebeğin gelişimini destekleyen mineraller, yağ asitleri anne sütünde bol miktarda bulunur. Bu da bağırsaklarının düzenli çalışmasını sağlar. Vitamin yönünden de oldukça zengindir. İçinde bulunan laktoz sayesinde sindirim sisteminde kalsiyum emilimini artırır.
Bebeklerin iyi bir gelişimi olması için 6 aya kadar sadece anne sütü verilmeli 2 yaşına kadar da ek besinlerle beraber verilmeye devam edilmelidir. Yani bebeklerde ek gıdaya başlama zamanı ilk 6 ay sonudur. Bebeğimizin sağlığı için bu zamana muhakkak uymamız gerekir.
Ek Gıdaya Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- 6 aya kadar kesinlikle sadece anne sütü tüketmelidir katı gıdaya kesinlikle başlanmamalıdır.
- İlk vereceğiniz besin kesinlikle evde yaptığınız yoğurt olmalıdır.
- İlk kez vereceğiniz bir şeyi mutlaka açken verin.
- Paketli hazır gıdaları ek gıda olarak vermeyin.
- Alakasız besinleri birbirine karıştırmayın.
- Sebzeleri ne pürüzsüz hale getirin ne de çok pütürlü bırakın. Yani çatal yardımı ile iyice ezin.
- İnek sütüne 1 yaşından önce kesinlikle başlamayın.
- Meyve suyu yerine meyvenin kendisini verin.
- Ek gıda verirken biberon yerine kaşıkla yedirin.
- Gece uyanan bebeklere kesinlikle ek gıda vermeyin. Geceleri bebekler mutlaka anne sütü ya da devam sütü içmelidir.
- Yeni başlayacağınız yiyeceklerde bir hafta boyunca aynı yiyecekle devam etmelisiniz. Yani bal kabağı vermeye başlayacaksanız bir hafta boyunca bu sebze ile devam etmelisiniz. Bundaki amaç, bebeğinizin alışması ve bu besine karşı alerjisinin olup olmadığını gözlemlemiş olmak.
- Yeni ek gıdaya başlayanların menülerinde, pırasa ve taze fasulye gibi uzun lifli sebzeleri püre haline getirmek zor olduğu için bu sebzeler yer almaz.
- İlk vereceğiniz besinler arasında havuç, bal kabağı, patates, yeşil kabak olmalıdır.
- Kesinlikle meyve ile başlamamalısınız.
- Şeker, bal, tuz, çikolata, kola ile 2 yaşına kadar, hatta mümkünse hiç tanıştırmayınız.
- Yine kesinlikle vermemeniz gereken besinler arasında bakla, patlıcan yer alıyor. Bunun nedenleri ise bakla çok nadir olarak görülse de favizm hastalığına yol açabilmektedir. Patlıcan ise hiç bir şekilde mineral ve vitamin içermediği buna ek olarak nikotin içerdiği için bebeklere uygun bir besin değildir.
Yiyen bebeklere nasilda özeniorum. Kizim 19 aylik ama hala ek gida yemiyor. Cici bebe tercih ediyor. Yemek yemiyor corba icmiyor. Bir kac lokma ya alir ya almaz. Sevdigi hic birsy yok. 🙂 Numunelik galiba benim kiz.
Benim kızımda maaalesef iştahsız. Denemediiğim çorba, yemek tarifleri kalmadı formunu koruyor. Cici bebeyi bile yemiyor.
Benim yeğenim de anne sütünden sonra epey iştah sahibi maşallah 🙂 Kim ne yerse hemen istiyor, çorba, pilav, sebze yemekleri ayırt etmeden hepsini yiyor 🙂
Maşallah 🙂 Güzel yorumunuz için teşekkürler 🙂