Aşırı Terlemeye Karşı Uygulayabileceğiniz 10 Doğal Tarif

İnsanların tamamı terler ancak bazı istisnalar vardır ki bu aşırıya kaçar. Bu terlemeden dolayı da ikili ilişkilerinde, iş hayatında, arkadaş çevresinde hiç hoş karşılanmaz ve kişinin özgüvenini kaybetmesine neden olur. Aşırı terlemeye karşı uygulanan ve sonuç alınan bazı doğal tarifler var. Bu makalemde sizlere koltuk altı, ayak, el, sırt, boyun gibi bölgelerde oluşan aşırı terlemeye karşı uygulayabileceğiniz doğal tariflere yer vereceğim.

Aşırı terleme Nedenleri Nelerdir?

Koltuk altı, yüz, el, ayak, boyun ve sırtta oluşan  aşırı terleme (hiperhidroz), terlemeyi ayarlayan sempatik sistemde ayar bozukluğunun oluşmasından kaynaklanmaktadır. Ter bezleri fazla çalışarak ter üretimini çok fazla oluşur.

  • Kullanılan ilaçlardan olabilir. (Antidepresan, ağrı kesiciler…)
  • Obezite hastası olmak.
  • Grip veya yüksek ateş içeren hastalığı olanlar.
  • Kronik bronşit olanlar.
  • Adet dönemi.
  • Ergenlik dönemi.
  • Sıcakta fazla kalmak.
  • Menopoz.
  • Grip veya yüksek ateş içeren hastalıklar.
  • Aşırı şekilde alkol tüketmek, alkol bağımlılığı.
  • Nefes darlığı problemleri.
  • Omurilikte oluşan sakatlıklar.
  • Hamilelik dönemi.
  • Genetik faktörler.
  • Böbrek ve karaciğer hastalığı olanlar.
  • Aşırı baharat veya acı tüketmek.
  • Korkudan, sinirden, heyecandan oluşabilir.
  • Enfeksiyona bağlı hastalıklara yakalanmak.
  • Kalp hastalıkları ve nefes darlığına neden olan diğer hastalıklardan dolayı da aşırı terleme oluşur.
  • Tansiyon ve hipertansiyon hastası olmak.
  • Kanser hastası olmak.
  • Akciğer enfeksiyonu ve iltihaplarından kaynaklanan nefes darlığı da aşırı terlemeye neden olur.

Aşırı Terlemeye Karşı Uygulayabileceğiniz 10 Tarif 

Elma Sirkesi

Aşırı Terlemeye Elma Sirkesi

Elma sirkesi aşırı teri engelleyerek kötü kokusunun oluşmasını ortadan kaldırmaktadır. Vücudunuz temizken tercihen duş aldıktan sonra pamuk yardımı ile aşırı terleyen bölgelerinize sürün. Bir saat vücudunuzda kaldıktan sonra yıkayın.  Daha etkili sonuçlar için yatmadan sürün sabah uyandığınızda yıkayın. İlk denemede bile daha az terlediğinizi göreceksiniz. Elma sirkesi cildinizin pH dengesini düzenleyerek aşırı terlemeyi durdurur.

Hindistan Cevizi Yağı

Aşırı Terlemeye Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağını aşırı terlemeye karşı kullanacağınız en etkili yöntemlerden biridir. Hoş kokusu ile de deodorant olarak bile sürebilirsiniz. Kullanımı da çok pratik bir parça elinize yağı alın ve masaj yaparak iyice sürün. Yıkamanıza bile gerek yok! Kısa sürede aşırı terleme sorunundan kurtulacaksınız.

Kabartma Tozu

Kabartma tozunu vücutta oluşan fazla nemi emerek vücutta oluşacak olan aşırı teri önler. Bu nedenle kabartma tozu da aşırı terlemeye karşı kullanacağınız doğal yöntemlerden biri olmalıdır. 1 tatlı kaşığı kabartma tozunun içerisine 2 damla lavanta yağı ekleyin. 2 yemek kaşığı kadar da kaynamış ılımış su ekleyin. Ve macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Bu mucize karışımı terleyen bölgelerinize sürün ve yaklaşık yarım saat bekleyin. Daha sonra yıkayın. Bu işlemi iki hafta boyunca yaparsanız aşırı terlemeniz ortadan kalkacaktır.

Tuz ve Kireçli Su

Aşırı Terlemeye Kaya Tuzu ile Su

Bir çorba kaşığı kaya tuzunu kireçli su ile karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı vücudunuzun aşırı terleyen bölgelerine sürün. Bu karışım ter bezlerinin aşırı çalışmasını yavaşlatır ve terleme sorununu ortadan kaldırır. Ayrıca ter kokusunu da önler.

Üzüm

Aşırı Terlemeye Üzüm Suyu

Bir bardak üzümün suyunu sıkın. Bunu elinizle de yapabilirsiniz robot yardımı ile de elde ettiğiniz üzüm suyunu terleyen bölgelerinize sürün. 1 saat kaldıktan sonra cildinizi yıkayın. Üzümün içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücudun sıcaklığı dengelenecektir. Üzüm suyunu çıkarmayla uğraşmak istemezseniz her gün üzüm yiyerek de aynı sonucu elde etmiş olursunuz.

Organik Domates Suyu

Aşırı Terlemeye Domates Suyu

Her gün bir su bardağı domates suyu içerseniz aşırı terleme sorununuz ortadan kalkacaktır. Domates suyunu robotta çekerek elde edebilirsiniz.

Limon

Limon ile terlemeye son

Limonun gerçekten bu konuda etkisi fazladır. Ancak kuru cilde sahip olan kişiler bu yöntemi denememelidir. Çünkü cildiniz kızarabilir. Limonun suyunu sıkarak terleme problemi olan bölgenize 15 dakika bekledikten sonra yıkayın. Etkili sonuç almak istiyorsanız 1 hafta düzenli olarak yapın.

 Mısır Nişastası ve Karbonat

Aşırı terlemeye karşı mısır nişastası gerçekten çok etkili bir doğal çözümdür. 1 yemek kaşığı karbonat ile mısır nişastasının içerisine  5 damla nane yağı ekleyerek karıştırın. Terleyen bölgelerinize sürün 1 saat bekleyin ve sonra yıkayın.  İlk denemede ter kokusu ortadan kalkacaktır.

Buğday Çimi

Buğday çimi

Buğday yeşermeye başladığında çimlerinden kopartın ve kopardığınız çimlerin suyunu çıkartın. Her gün bu buğday çimlerinin suyundan için. Ter kokusu geçene kadar bu karışımı için. Saksılarda buğday çimlendirip içebilirsiniz.

Aloe Vera Jeli

Aloe Vera Jeli

Aloe vera jelini bitkinin içerisinden çıkartın. Çıkarttığınız jeli gece yatmadan önce aşırı terleme sorunu olan bölgenize sürün. Sabah uyandığınızda yıkayın. Jel sayesinde ter azalarak koku da ortadan kalkacaktır.

Aşırı Terleme Sorunu İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Aşırı genel terleme için iç hastalıkları, endokrinoloji bölümü, gece terlemeleri için  iç hastalıkları, göğüs hastalıkları bölümü, çocuklarda oluşan terlemeler için çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümüne gidilmelidir. Aşırı terleme yani hiperhidroz durduk yere vücudun su gibi olması durumudur. Bu nedenle normal terleme ile karıştırılmamalıdır.

Son Sözler

Aşırı terlemeyi ( hiperhidroz ) ortadan kaldırmak için yukarıda yer alan doğal tariflerden cilt tipinize uygun olanı seçip düzenli olarak kullanmalısınız. Ayrıca terlemenin nedenini öğrenmek için uzman doktordan yardım alın.  Deneyeceklerin sonuçlarını bekliyorum. Sağlıklı kalın…

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Mücahit DOĞAN dedi ki:

    Gayet faydalı ve detaylı bir çalışma olmuş, emeğinize sağlık.

    Bende de bir nebze terleme sorunu olabiliyor zaman zaman, doğal yöntemlerden birini denemeyi düşünüyorum. Teşekkürler 🙂