Ağız yarası, en fazla dudak çevresinde görülse de dilde, yanakta, damakta veya diş etlerinde de görülebilir. Ortaya çıkan bu yaraların iltihaplı bir görünümü vardır. Ağız içinde oluşan bu yaralara aft denir. Kişilerin konuşmasını, yemek yemesini hatta su içmesini bile engelleyebilir. Bazı yaralar küçüktür ama bazıları 1-2 milim derinliktedir. Ağız yarası kadınlarda daha fazla görülmektedir. Ağız içi aft nasıl geçer, ağız yarasına bitkisel çözüm nedir, ağız yarası neden oluşur gibi soruların cevabını dogalyollar.com sizin için araştırdı.
Ağız Yarasını Geçirmenin 10 Bitkisel Yolu
1. Meyan Kökü

Meyan kökü ağız yarası tedavisinde kullanılabilir. Bitkinin içeriğinde tahrişe dirençli mukoza zarları tabaka oluşturarak açık yaraları iyileştirir. Antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Ağız içinde oluşan aft için meyan kökü kullanmak etkili bir çözüm yolu olacaktır. Bir çorba kaşığı ezilmiş meyan kökünün üzerine 2 bardak ılık su ekleyin ve 4 saat bekleyin. Günde iki kez bu su ile ağzınızı çalkalayın. Ağız içinde oluşan yaralarınız kısa sürede kaybolacaktır.
2. Kabartma Tozu

Ağız yarası için doğal ilaç arıyorsanız kabartma tozunu tercih edebilirsiniz. Çünkü iltihaplanmayı azaltır, mikropları, kızarıklıkları ve bakterileri yok etmeye yardımcı olur. Ancak ilk sürüldüğünde hafif yanma hissi oluşuyor. Bir çay kaşığı kabartma tozuna iki çay kaşığı kadar ılık su ekleyin ve krem kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Bu karışımı ağız içi yaraları olan bölgeye uygulayın. 10 dakika bekledikten sonra ılık su ile ağzınızı çalkalayın. Bu uygulamayı günde iki kez yapabilirsiniz.
3. Bal

Doğal antioksidan olan bal ağız yarası tedavisinde de karşımıza çıkıyor. Ucu pamuklu çubuk yardımı ile ağzınızda oluşan yaraya balı direkt olarak uygulayın. Bu uygulamayı ağız yaranız geçene kadar süresiz yapabilirsiniz.
4. Kişniş

Kişnişin iltihaplanmayı azaltıcı özelliğe sahiptir. Ağız için yaraların iyileşmesi için tam bir şifa kaynağıdır. Bir çay kaşığı kişniş tohumunu bir bardak ılık suya koyarak kaynatın. Soğuduktan sonra ağzınızda çalkalayın. Bu uygulamayı günde 4 kez tekrar edin. Kısa süre de ağız yaralarından kurtulacaksınız.

Ahududu, dut ya da bögürtlen ile hazırlanan şuruplar ağız yaraları için oldukça etkili bitkisel tedavi yöntemleridir. Ağız içinde oluşan yaralarınıza bu şuruptan uygulayarak kısa sürede ağız yarasından kurtulabilirsiniz. Dut şurubunu aktarlardan temin edebilirsiniz. Evde hazırlamak isterseniz buradan tarife ulaşabilirsiniz.
6. Tuz

Ağızda oluşan kırmızı, beyaz veya sarı yaralar için tuz ile gargara yapmak oldukça pratik ve etkili bir çözümdür. Eğer acısına dayanabilirseniz ağız içi yaralarınıza tuz basabilirsiniz. Her ne kadar size acı verse de yaralar üzerinde çok etkili bir yöntemdir. Günde 3 kez bu uygulamayı yaparsanız ağız yaralarınız hemen geçecektir.
7. Karanfil

Karanfil ağız kokusu için sıklıkla kullanılan şifalı bir bitkidir. Ağız kokusunu hemen geçirmesinin sebebi ise bakteri öldürücü etkiye sahip olmasıdır. Aynı zamanda acıyı azaltıcı etkisi vardır. Bu nedenle ağız yaralarınızın acısını azaltarak kısa sürede iyileştirir. Ağız yaralarınız yüzünden yemek yiyemiyor, su içemiyorsanız karanfil kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede ağzınızdaki yaraların acısını azaltır ve tedavi eder.
8. Kekik

Ağız içinde oluşan aft tedavisi için bol miktarda kekik çiğnemek gerekiyor. Çünkü ağız içinde oluşan bakterilerin yok olmasına yardımcı oluyor. İyileşme sürecini hızlandırdığı gibi yeniden yaraların oluşmasını da önlüyor. Kekiğin kendisini tüketemezseniz eğer kekik çayı ile gargara yaparak da tüketebilirsiniz. Günde iki kez gargara yapmanız yeterli olacaktır.
9. Çilek Yaprakları

Ağız içi yaraları için çilek yaprakları oldukça etkili bitkisel çözümler arasındadır. 5-6 çilek yaprağını bir litre suya atarak kaynatın. Soğuduktan sonra bu karışımla ağzınızı çalkalayın. Bu uygulamayı günde iki kez yapabilirsiniz. Bu karışım sayesinde ağız içi yaralarınız kısa sürede yok olacak.
10. Ada Çayı

Ada çayı ağız yaraları için kesin ve bitkisel bir çözümdür. Bir bardak suya bir tutam ada çayı eklenir ve biraz kaynatılır. Demlenen ada çayı ile gargara yapılır. Bu karışımı günde iki kez yapılmalıdır. Ada çayı iltihabı önler, ağız içinde oluşan bakterileri yok eder, yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Bu nedenle bu karışım mutlaka denenmelidir.
Ağız içi yaraları neden oluşur?
- Aşırı acı, sıcak, baharatlı, tuzlu yiyecekler tüketmek.
- Demir veya b12 eksikliği.
- Sigara içmek.
- Stresli aile veya iş hayatı.
- Aşırı sodyum, sülfat içeren diş macunu kullanmak.
- Klorlu su tüketmek.
- Ağız yaralarına neden olan hastalıklar.
- Bağışıklık sisteminin aşırı zayıf olması.
- Olumsuz şeylerin yaşanması.
- Diş ve diş eti hastalıkları.
Ağız yarası için ne zaman doktora gidilmelidir?
Ağız yarası genelde kendiliğinden 1 hafta gibi sürede iyileşmektedir. Ancak bazı durumlarda bu yaranın iyileşme süresi uzar. Bu gibi durumlar başka hastalıkların habercisi olabilir bu nedenle mutlaka uzman bir doktordan yardım olarak uygun tedavi yöntemlerini uygulamalısınız.
Ağız yarası için hangi bölüme gidilmelidir?
Ağız içi yaralarınız, aft için cilt ve deri hastalıkları yani dermatoloji bölümüne gidilmelidir. Ağız yarası için en uygun ilacı da doktorunuzdan yardım alarak alınız. Çünkü başkalarına iyi gelen bir ilaç sizde olumsuz etkiler yaratabilir.
Ağız yarası oluşmaması için ne yapılmalıdır?
Eğer sürekli oluşan ağız yaralarınızdan şikayetçiyseniz ilk önce beslenmenize dikkat etmelisiniz. En basit içtiğiniz su çeşme suyu ise ağız içi yaralarınızın nedeni bu olabilir. Mutlaka klorsuz su tüketmelisiniz. Onun dışında zararlı yiyecekler, içecekler bunları hayatınızdan çıkartmalı daha sağlıklı ve besleyici şeyler tüketmelisiniz. Yukarıda vermiş olduğum tarifler hemen hemen herkesin evinde bulunan malzemelerle yapılabilecek tarifler, bunlardan en azından birini deneyerek ağız içi yaralarınızdan kurtulabilirsiniz. Stresten, üzüntüden uzak durun. Her zaman her konuda pozitif düşünün. 🙂
Son Sözler
Ağız yarası benim en sık karşılaştığım sorunlardan biriydi. Sorun bende olunca tedavi yöntemlerini de araştırdım. Aslında araştırmadan önce de annem hep tuz basmamı isterdi yarama 🙂 Güzel yöntem ama acı veriyor o ayrı bir konu. Ancak bir ay geçmeden yine tekrar ediyor, meğer çeşme suyu içmemden kaynaklanıyormuş. O gün bugündür çeşme suyu içmiyorum. Ara sıra stres kaynaklı yaralar çıkıyor ama yukarıda verdiğim tariflerle hemen bertaraf ediyorum. Sizlere de tavsiyem içtiğiniz suyun temizliğine dikkat etmeniz. Eğer sizlerin de bu konuda bildiğiniz doğal tarifleriniz varsa yorum bölümünde bizimle paylaşabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu kalın 😉 🙂
Ağız yarası bazen bende de oluyor ve acı veriyor, işin garibi de insan acıttıkça acıtası geliyor 🙂 Özellikle tuzu çok kullanıyorum bu tür yaralarda, iyi geliyor 🙂
Evet Mücahit Bey gerçekten de etkili oluyor tuz. Tabi acısı da cabası. Bu arada teşekkürler güzel yorumunuz için.
Vitaminsizlikten oluyor bunlar hep 🙂 bendede cok cikar canm. Özellikle hastaligimi disa vuramadigim zamanlarda 🙂 tesekkr ederim bilgilendirdigin icin
Evet vitaminsizliğin de büyük etkisi var. Teşekkürler değerli ve güzel yorumunuz için. 🙂
Teşekkür canım , bu güzel bilgiler için ama bende tuzdan karbonatdan hep uzak dururdum ? yakıcı olabilir diye karanfilden de öyle ? ama artık kullanabilecegimi ögrendim 🙂
Yakıyor zaten ama çabuk iyileştiriyor 🙂
Ağız yarası sürekli yaşıyorum tariflerinizden kekiği denedim . geçmeye başladı. teşekkür ederim bu faydalı bilgileri bizimle paylaştığınız için.
Faydalı olmasına sevindim. Teşekkürler yorumunuz için 🙂
Ağız yara olunca limon falan yakıyor hep ?
Maalesef 🙁 Yorumunuz için teşekkürler.