Karahindiba Otu Ne İşe Yarar?
Karahindiba otu bahçelerde, çayırların arasında, futbol sahalarında, çimlerin arasında, golf sahalarında kısaca istenmeyen her yerde karşımıza çıkıyor. Genelde bu bitkinin faydalarını bilmeyen kişiler kesip atmaktadırlar. Aslında karahindiba bitkisini hemencecik bulabileceğiniz için çok şanslısınız. Karahindiba otu ne işe yarar ki diye sorduğunuzu duyuyor gibiyim. Bir değil bir çok şeye yarayan bir şifa kaynağıdır. Ben de bu bitkinin faydalarını öğrenmeden önce hiç bir işe yaramadığını düşündüğüm için kesip atıyordum. Ancak araştırmalarım sonucu öğrendim ki hiç de öyle değilmiş. Öğrendiğim değerli bilgileri sizlere bu yazımda en akıcı bir şekilde anlatacağım.
Karahindiba Otu Nedir?
Karahindiba (Radika) otu papatyagillerden, sarı çiçekleri olan, çayırlıklarda, bahçelerde, yol kenarlarında kolaylıkla yetişen bir otsu bitkidir. Aynı zamanda yüksek miktarda potasyum içerir. Bu nedenle şifalı bitkiler listesinde yerini alır. Sağlığa hemen hemen her konuda büyük ölçüde etkisi vardır.
Karahindiba Ne İşe Yarar?
- Kemikleri güçlendirir ve hastalıklardan korur.
Karahindiba otu içerdiği yüksek kalsiyum, antioksidanlar sayesinde kemikleri koruyarak ihtiyacı olan tüm vitaminleri verir. Ayrıca kemik erimesine ve kas, eklem ağrılarına da iyi gelir.
- Kanseri önler, bağışıklık sistemini korur.
Kansere neden olan tümörlerin gelişimini önler, vücutta bulunan kanser hücrelerinin temel bileşenlerini zehirleyerek yok olmasını sağlar. Vücutta bulunan serbest radikallere karşı da oldukça iyidir.
- Karaciğer yağlanmaları ve diğer karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
Karahindiba otu karaciğeri hemen hemen her açıdan hastalıklara karşı korur. İçerdiği C vitamini, antioksidanlar, Luteolin barındırdığı için karaciğerin kanamaları tedavilerinde bu bitki kullanılır. Radika yani kara hindiba safra kesesinin doğru bir şekilde tutulmasına yardım ederken karaciğere de destek olur sindirimi düzenli hale getirir. Sindirim sistemi düzenli olarak çalıştığı içinde kabızlık sorunları yaşayanlar ve gastrit sorunu yaşayanlara çözüm olur.
- Cilt bakım ürünlerinde kullanılıyor.
Karahindiba otu içinde bulunan süt sayesinde enfeksiyonların, mikrobik mantarların sebep olduğu cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Ayrıca içinde bulunan süt; böcek, mikrop, mantarları öldürücü özelliğe sahiptir. Bu gerçek vitaminden mutlaka faydalanmak gerekir. Ayrıca egzama,kaşıntı, sinek ısırığı için de bu süt kullanılabilir.
- Siyah nokta, sivilce, kırışıklığı önler
Karahindiba otu suyu cilt için detoks etkisi yaratmaktadır. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde akne, sivilce ve kırışıklık için mükemmel sonuçlar elde etmemize neden olur. Ergenlik döneminde çıkan geçmek bilmeyen sivilceleri bile tedavi eder.
- Kansızlığı, anemiyi önler.
Karahindiba otunun içeriğinde bulunan demir, protein, vitaminler sayesinde vücudun ihtiyacı olan vitaminleri sağlayarak kansızlığı önler. Anemiyi kontrol altında tutmayı sağlar.
- İdrar yolu enfeksiyonları, idrar kaçırma hastalıklarını önler.
Karahindiba otunun dezenfektan özellikleri sayesinde üriner sistemde bulunan mikrobik büyümeleri engeller. Aynı zamanda toksin maddelerin birikmesini ortadan kaldırmaya katkı sağlar. İdrar söktürücü özelliği vardır. Bu nedenle enfeksiyon oluşmasını önler.
- Düzenli kilo vermenize fayda sağlıyor.
İdrarda ortalama %4 oranda yağ içerir. Bu da demek oluyor ki idrara her çıktığımızda vücudumuzda fazla su ve yağları atabiliriz. Karahindiba da doğal bir idrar söktürücü olduğu için düzenli olarak tükettiğiniz zaman hiçbir yan etkisi olmadan zayıflayabilirsiniz. Ayrıca karahindiba çayını içerken şeker koymanıza da gerek yok çünkü içeriğinde yeterli miktarda şeker barındırır.
- Şekeri yani diyabeti olanları kontrol altına alıyor.
Karahindiba bitkisinin suyu şeker hastalarına insülün direncini attırmak için verilirse kan şekeri seviyesini düşük tutmaya fayda sağlar. İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücutta bulunan şekerleri idrar yolu ile atılmasına yardımcı olur. Düzenli olarak tüketildiği zaman vücudu şeker hastalığına karşı korur.
- Sarılık hastalığı için kullanılıyor.
Sarılık hastalığının ana nedeni karaciğerde bulunan ve safra kesesinde bulunan bozukluklardan kaynaklanır. Karahindiba otu bitkisinin içerisinde bulunan C vitamini, luteolin, antioksidan, protein, kalsiyum, dezenfektan barındırdığı için enfeksiyonlara karşı koruyarak birçok hastalıklara karşı vücudu korur.
- Kabızlığı önler, sindirimi düzenler.
Karahindiba otunun içerisinde bulunan bileşenlerin yüksek lifler içermesinden dolayı sindirimi düzenler ve bağırsakların daha sağlıklı olmasını sağlar. Bu bitki sayesinde bağırsak hareketleri düzenlenir ve birçok bağırsak hastalıklarına iyi gelir.
- Doğal ödem atıcı özelliği vardır.
Vücutta yalnış yapılan davranışlardan dolayı şişlikler oluşur bu duruma ödem ismi verilir. Karahindiba çayı ile vücudunuzda bulunan ödemleri atabilirsiniz.
Karahindiba (Radika) Toplanması
Karahindiba sonbahar sonuna kadar her yerde bulunsa da aslında en uygun toplama zamanı ilkbahar mevsimindedir. Uzun süre kalınca acımsı bir tat oluşuyor. Bu sebeple daha tazeyken toplanıp tüketilmelidir. Toplarken mutlaka bulunduğu yerin temizliğine dikkat edin. Yol kenarında ya da gübre dökülmemiş yerden toplamaya özen gösterin. Bahçenizde mutlaka istemediğiniz yerde baş gösterecektir. Çiçek açmamış karahindibaları toplamalısınız. Taze bölümlerinden seçmelisiniz. Çiçekli karahindibaları toplarken ise mutlaka yine yeşil olanları kopartın. Ayrıca kendisi kadar kökleri de faydalıdır. Toplamak için en uygun zaman ise ilkbahar mevsimidir. Kökleri toplayarak yıkayın ve bir kenarda kurumasını bekleyin. Karahindiba kökleri oldukça vitamin deposudur.
Karahindiba Otu Nasıl Tüketilmelidir?
Karahindiba otu yüksek miktarda antioksidan, potasyum kaynağıdır. İçerdiği A, C, ve bir çok mineraller açısından da oldukça zengindir. Karahindibadan topladığınız taze yaprakları salataya koyulup yenilmesi ihtiyacınız olan gerekli vitaminleri almanızı sağlar. Ayrıca iyice temizlediğiniz kökü de salatalara ekleyerek afiyetle yiyebilirsiniz. Araştırmalarıma göre karahindiba bitkisinin kökünü kurutarak çoğu ülkede kahve yapılıp içiliyormuş. Oldukça da lezzetliymiş.
Karahindiba Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?
Taze yapraklarını ve köklerini kurutun topladığınız bitkinin çaylarını güzelce kurutun. Bunu yeni topladığınız taze yapraklarlada yapılabilir ancak kurunun verdiği tadı vermiyor bence.
Malzemeler
- 3 kaşık karahindiba yaprağı.
- 3 kaşık karahindiba kökü.
- 2 bardak su.
Hazırlanışı
Suyun içerisine malzemeleri koyun ve yaklaşık 15 dakika boyunca kaynatın. 10 dakika demlendikten sonra hemen içilmelidir. Bu tarifi taze yaprakla da deneyebilirsiniz. Ancak kaynatma süresi daha fazla olacak ve bir katı fazla malzeme olacak.
Karahindiba Suyu Nasıl Hazırlanır?
Malzemeler
- 1 lt su
- 1 su bardağı karahindiba çiçeği
- 1 yemek kaşığı karahindiba kökü
- 1 yemek kaşığı karahindiba yaprakları
- 1 adet limon
Hazırlanışı
Suyun içerisine bütün malzemeler atılır ve 8 dakika kaynatılır. 5 dakika dinlendikten sonra 1 bardak içilir. Hazırladığınız bu suyu her gün düzenli olarak içerseniz vücudunuzda bulunan ödemi kısa zamanda atabilirsiniz. Aynı zamanda cilt sorunları, safra taşları, akne, egzama gibi bir çok hastalıklarla mücadele etmek için kullanabilirsiniz. Ayrıca bu karahindiba suyunu cilt problemleriniz için bir pamuk yardımı ile yüzünüzü her gün yatmadan silerseniz, daha parlak ve genç bir cilde sahip olursunuz.
Karahindiba Kullanacaklara Uyarılar
- Çok nadir de olsa alerjik rahatsızlıklara yol açabilir.
- İdrar söktürücü özelliği olduğu için diüretik ilaç kullananlar kullanmamalıdır.
- İshal sorunu olan kişiler karahindiba çayını asla tüketmemelisiniz.
- Düzenli olarak diyabetik ilaçları içiyorsanız karahindiba çayı ya da salatası tüketmemeniz gerekmektedir.
- Kemoterapi alan hastalar doktorlarına mutlaka danışıp o şekilde kullanmaya başlamalıdırlar.
- Düzenli olarak kanser ilacı ya da başka bir hastalık için ilaç kullanan kişiler de mutlaka doktora danışarak tüketmelidirler. Çünkü ilacın etkisi azaltıcı özelliğe sahiptir.
Son Sözler
Karahindiba otu salatası, çayı, kahvesi gerçekten o kadar çok işe yarıyormuş ki gereksiz olarak gördüğüm bir bitki. Doğada bulunan hiçbir şey gereksiz değil bunu bir kez daha anladım. Umarım sizler içinde faydalı bir yazı olmuştur. Bu kadar faydası olmasının yanı sıra bir kaç zararı da dokunabilmektedir. Bu nedenle eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa ya da düzenli olarak bir tedavi görüyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Deneyeceklere şimdiden şifa olsun. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere!
Doğada yetişen hiçbir şey amaçsız değil, yüce yaratıcı her birini insanlığın huzuruna sunuyor, ne kadar şükretsek az. Allah tüm hastalara acil şifalar versin, faydalı bir yazı olmuş, emeğinize sağlık.
Amin, gerçekten öyle bilmediğimiz o kadar çok şey var ki hastalara şifa olan. Ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Sağlıklı Günler 🙂